СБУ оголосила в розшук російського слідчого. Він порушував справу проти Яценюка за «участь» у Чеченській війні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України оголосила в розшук російського слідчого Артура Найманова, який порушив кримінальну справу проти колишнього премʼєр-міністра Арсенія Яценюка за нібито участь у Чеченській війні. Інформація про його розшук опублікована на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Згідно з нею, працівник Слідчого комітету РФ переховується від українських правоохоронців з 27 березня. Йому заочно висунули підозри за ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення або іншою фальсифікацією) і ч. 2 ст. 375 (винесення завідомо неправосудного рішення) Кримінального кодексу.

На думку українських правоохоронців, Найманов причетний до фальсифікації кримінальних справ проти Яценюка, лідера організації «Братство» Дмитра Корчинського, депутата Верховної Ради, екс-лідера партії «Правий сектор» Дмитра Яроша та координатора націоналістичної організації «С14» Сергія Мазура.

Яценюк та війна в Чечні

У квітні 2017 року стало відомо, що Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти Яценюка за підозрою в участі в першій чеченській війні. За словами представників СКР, екс-премʼєр у складі добровольців УНА—УНСО брав участь у двох бойових зіткненнях у Грозному в грудні і лютому 1994 1995 років.