Випускникам шкіл з мовами нацменшин на два роки спростили ЗНО з української мови

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Випускникам шкіл з мовами нацменшин на два роки спростили ЗНО з української мови

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у 2019 році вперше буде застосовано розумне пристосування процедури переведення тестових балів з української мови та літератури до цільової категорії випускників шкіл з мовами національних меншин, мови яких не належать до групи слов’янських. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Очільниця МОН додала, що до недавнього часу у цих учнів було мало можливостей вивчати українську мову, і зараз необхідно брати це до уваги.

«Тому що цим дітям — з угорських, румунських шкіл, мови яких дуже відрізняються від словʼянських, складно опановувати українську мову. Тому для них буде встановлено адаптивний поріг — нижчий за звичайний, який дасть їм можливість брати участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти», — зазначила Гриневич.

У 2021 році цей тимчасовий адаптивний період буде скасовано і буде запроваджено дворівневий іспит з української мови: базовий рівень — українська мова як державна, і поглиблене вивчення української мови та літератури.

Станом на сьогодні вивчення української мови у таких школах вже стало інтенсивнішим, зазначила Лілія Гриневич.