Українські школярі з квітня почнуть вивчати Томос і створення ПЦУ. Міносвіти змінило навчальну програму з історії

Дата:
Українські школярі з квітня почнуть вивчати Томос і створення ПЦУ. Міносвіти змінило навчальну програму з історії

Twitter / Петро Порошенко

Міністерство освіти змінило шкільну програму з історії України для 11-х класів. Туди були додані матеріали з історії створення Православної церкви України і надання Томосу про автокефалію, повідомляє прес-служба Міносвіти .

Вивчати нові аспекти українського духовенства 11-класники почнуть вже з квітня 2019 року. Міносвіти надіслало вчителям спеціальні інформаційні матеріали щодо висвітлення цього питання для старшокласників.

«Створення Православної церкви України і надання Томосу про автокефалію — важлива з історичної точки зору подія. Про те, що українська держава і духовенство намагалися реалізувати цю ідею, і раніше згадувалося в українських підручниках. Ця частина історії України вивчається в школах у кінці навчального року — у квітні-травні. Для нас було принципово до цього часу надіслати вчителям інформаційні матеріали, якими вони можуть користуватися вже в цьому році», — заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вивчати історичні нововведення старшокласники будуть без підручників, в яких ця тема зʼявиться тільки з наступного навчального року.

«Ми друкуємо підручники кожні пʼять років. На цей раз історичні зміни зійшлися у часі безпосередньо з друком для відповідного класу, тому інформація буде оперативно внесена. У цьому році вчителі використовуватимуть надані МОН матеріали», — пояснила міністр.

З теми про Томос і створення ПЦУ випускники складатимуть ЗНО, але вже з 2021 року.

  • 6 січня у Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ .Пізніше Вселенський патріархат опублікував текст Томосу про автокефалію Православної церкви України. Згідно з документом, «Православна церква, що перебуває в межах політично суверенної і повністю незалежної держави Україна, її митрополит, архієпископ і єпископ, її монастирі та парафії, а також всі церковні установи в ній відтепер автокефальні, незалежні і самокеровані».
  • Після отримання Томосу президент Петро Порошенко й митрополит Епіфаній обʼїздили десятки міст. В одному з інтервʼю митрополит Епіфаній сказав, що це не передвиборча агітація за президента, і ПЦУ перестане брати участь у «Томос-турі» після реєстрації Порошенка у ЦВК.
  • 5 лютого відбулося перше засідання Священного синоду Православної церкви України. На цьому засіданні затвердили девʼятьох непостійних членів Синоду.