Суд визнав незаконним виселення ромів з Лощинівки на Одещині. Позивачам виплатять по 10 тис. грн

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Суд визнав незаконним виселення ромів з Лощинівки на Одещині. Позивачам виплатять по 10 тис. грн

Стрепетова Сніжана / УНІАН

Пʼятий апеляційний адміністративний суд Одеси визнав протиправною бездіяльність поліції під час виселення ромів з Лощинівки в Одеській області у 2016 році та визнав протиправними дії Лощинівського сільського голови Віктора Паскалова через рішення про виселення з села ромських родин. Суд також зобовʼязав сільраду Лощинівки та поліцію виплатити по 10 тис. грн кожному позивачу. Про це пише у Facebook адвокат потерпілих ромів Юлія Лісова.

На судовому засіданні представники поліції, за словами захисниці, продовжували стверджувати, що направили на місце події 11 поліцейських. А сільський голова заявляв, що позивачі (ромські родини) у Лощинівці не жили, і водночас стверджував, що вони «порушували традиції села Лощинівка і тому були справедливо виселені».

«Вражена, як ретельно підійшов суд до вивчення обставин справи. Більш ґрунтовний аналіз рішення зможемо зробити після отримання повного тексту, за тиждень. Дуже важливе рішення для розуміння ролі поліції та місцевого самоврядування під час виникнення ситуацій, схожих на події в с. Лощинівка в серпні 2016 року», — зазначає Юлія Лісова.

Що сталося?

27 серпня 2016 року в селі Лощинівка Одеської області на території покинутого будинку була знайдена мертвою восьмирічна дівчинка. На тілі дитини були виявлені сліди зґвалтування. Місцеві жителі звинуватили в жорстокому вбивстві 21-річного рома, якого затримали.

Увечері того ж дня місцеві жителі вчинили погром будинків ромської громади, яка поспіхом залишила село. Наступного дня жителі села прийняли рішення про виселення ромів. Сільський голова Віктор Паскаль підписав рішення зібрання мешканців села про заборону подальшого проживання представників ромської національності на території с. Лощинівка.

  • Одеський окружний адміністративний суд напередодні частково задовольнив позов ромів села Лощинівка Ізмаїльського району та визнав незаконним рішення сільського голови Віктора Паскалова про виселення ромської громади з населеного пункту.
  • 23 червня у Львові група молодиків напала на ромський табір. Молодики у масках і з ножами напали посеред ночі, громили намети та різали людей. Внаслідок нападу один чоловік загинув, ще троє дістали поранення. Поліція затримала 12 нападників. Чотирьох з них взяли під варту, згодом одного випустили під домашній арешт. За навмисне групове убивство зловмисники можуть отримати довічний термін.