Підозрюваного в погромі табору ромів у Києві взяли під цілодобовий домашній арешт

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Підозрюваного в погромі табору ромів у Києві взяли під цілодобовий домашній арешт

Facebook / Сергій Мазур

Координатора націоналістичної організації С14 Сергія Мазура, підозрюваного у погромах табору ромів на Лисій горі у Голосіївському районі Києва в квітні цього року, взяли під цілодобовий домашній арешт на два місяці.

Відповідне рішення сьогодні, 18 липня, ухвалила суддя Голосіївського суда столиці Наталя Чередниченко, повідомляє Громадське.

Зазначається, що під час засідання народний депутат Ігор Луценко заявив про готовність взяти Мазура на поруки, проте суд відмовив йому.

Нагадаємо, що 21 квітня члени націоналістичної організації С14 розібрали і спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. Активіст організації С14 Сергій Мазур заявив, що роми покинули Лису гору «після переконливих законних аргументів».

25 квітня поліція відкрила два кримінальні провадження після публікації відео розгону ромів на Лисій горі. На кадрах було видно, як ромські батьки з дітьми біжать від молодиків у масках. Молодики кидали в ромів каміннями та розпилювали газ. Чутно було, як роми кличуть на допомогу правоохоронців.

Провадження були відкриті за двома статтями Кримінального кодексу «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії» та «хуліганство».

10 липня стало відомо, що правоохоронці прийшли з обшуками до координатора праворадикалів С14. Поліція Києва оголосила підозру координатору праворадикальної організації С14 Сергію Мазуру за фактом погрому табору ромів на Лисій горі в Голосіївському районі Києва.

Зазначимо, що це не єдиний напад на ромів в Україні. Так 23 червня у Львові група молодиків напала на ромський табір. Молодики у масках і з ножами нагрянули посеред ночі, громили намети і різали людей.

Внаслідок нападу один чоловік загинув, ще троє дістали поранення. Поліція затримала дванадцятьох нападників. Чотирьох нападників взяли під варту, згодом одного випустили під домашній арешт. Більшість із них неповнолітні, найстаршому - лише 20. За неофіційною інформацією це - члени організації «Твереза і зла молодь». За навмисне групове убивство зловмисники можуть сісти довічно.

hromadske.ua

16 травня 2017 року у селищі Вільшани Харківської області стався збройний конфлікт між між двома групами місцевих мешканців, одна з яких була ромської національності. В результаті були поранені четверо людей, один з яких помер. Загиблим виявився очільник місцевої ромської громади 50-річний Микола Каспіцький.

Крім того, 27 серпня 2016 року в селі Лощинівка Одеської області на території покинутого будинку була знайдена мертвою восьмирічна дівчинка. На тілі дитини були виявлені сліди зґвалтування. Підозрюваний був затриманий, ним виявився 21-річний ром.

Увечері того ж дня місцеві жителі вчинили погром будинків ромської громади, яка спішно покинула село. Наступного дня жителі села прийняли рішення про виселення ромів.

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що в Україні мешкає понад 100 тисяч ромів. Також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обговорив з послами країн «Великої сімки» напади на ромів в Україні.