Одеський суд визнав незаконним вигнання ромів з Лощинівки, але відмовив у компенсації збитків

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Одеський суд визнав незаконним вигнання ромів з Лощинівки, але відмовив у компенсації збитків

AFP

Одеський окружний адміністративний суд напередодні частково задовольнив позов ромів села Лощинівка Ізмаїльського району та визнав незаконним рішення сільського голови Віктора Паскалова про виселення ромської громади з населеного пункту.

Однак суд відмовився визнавати протиправною бездіяльність поліції, яка не забезпечила захист прав громадян. Також позивачам відмовлено у відшкодуванні понесених морального і матеріального збитків, повідомила адвокат Юлія Лісова, яка захищала інтереси вигнанців, передає «Думская».

Адвокат постраждалих ромів заявила, що поки не має повного тексту постанови суду, тому не знає мотивації такого рішення судді, але збирається оскаржити постанову в частині незадоволених вимог.

Водночас захист задоволений, що суд дав таку оцінку діям сільського голови. «Суд прямо вказав на те, що не можна самовільно вирішувати, кому жити в громаді, а кому ні, і силоміць виселяти людей з їхніх помешкань. Це рішення має значення не тільки для сімох конкретних позивачів у цій справі. Воно є сигналом для всіх в Україні, хто вважає, що ромів можна безкарно виселяти, виганяти, переслідувати, вбивати тільки тому, що вони є ромами і комусь не подобаються», - заявила адвокат.

27 серпня 2016 року в селі Лощинівка Одеської області на території покинутого будинку була знайдена мертвою восьмирічна дівчинка. На тілі дитини були виявлені сліди зґвалтування. Місцеві жителі звинуватили в жорстокому вбивстві 21-річного рома, якого затримали.

Увечері того ж дня місцеві жителі вчинили погром будинків ромської громади, яка поспіхом залишила село. Наступного дня жителі села прийняли рішення про виселення ромів. Сільський голова Віктор Паскаль підписав рішення сходу мешканців села про заборону подальшого проживання представників ромської національності на території с. Лощинівка.

Зазначимо, що це не єдиний напад на ромів в Україні. Так 23 червня у Львові група молодиків напала на ромський табір. Молодики у масках і з ножами нагрянули посеред ночі, громили намети і різали людей. Внаслідок нападу один чоловік загинув, ще троє дістали поранення. Поліція затримала 12 нападників. Чотирьох нападників взяли під варту, згодом одного випустили під домашній арешт. За навмисне групове убивство зловмисники можуть сісти довічно.

21 квітня члени націоналістичної організації С14 розібрали і спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. 18 липня координатора С14 Сергія Мазура, підозрюваного у погромах табору ромів на Лисій горі, взяли під цілодобовий домашній арешт на два місяці.