Вибухи на шахті у «ЛНР»: троє гірників вийшли на поверхню, ще троє загинули. Безвісти зникли 14 осіб

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Тіла трьох шахтарів, які загинули внаслідок аварії на шахті «Східкарбон» на непідконтрольній Україні частині Луганської області, підняті на поверхню. Доля ще 14 осіб невідома. Про це повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський.

«У шахті на момент аварії перебували 20 осіб. Троє гірників вийшли на поверхню, тіла ще трьох гірників дістали рятувальники, доля 14 шахтарів залишилася невідомою. Інформацію щодо цієї трагедії НЗФ [Незаконне збройне формування] «ЛНР» зробило закритою», — написав він у Facebook.

Лисянський підтвердив, що вибух у шахті стався через перевищення концентрації та скупчення газу-метану в гірничій виробці, де проводилися роботи з видобутку вугілля. Верхня межа метанової зони проходить на глибині 160 м. Але глибина розробки велася набагато нижче 160 м.

«14 гірників залишаються заблокованими в гірничій виробці, звʼязку з ними немає», — додав він.

Вугілля з шахти поставлялося на металургійні комбінати в міста Алчевськ і Єнакієве.

Також представник омбудсмена підтверджує, що впродовж 25 квітня було ще два менш сильні вибухи. Після цього місцеві рятувальники звернулися за допомогою до Міністерства надзвичайних ситуацій Росії.

  • Вибух на вугільній шахті «Східкарбон» біля селища Юрʼївка стався 25 квітня. Міністерство з надзвичайних ситуацій Росії надіслало загін рятувальників. Вони повинні були прибути на місце рано-вранці 26 квітня і привезти спеціальне обладнання, якого немає у місцевих рятувальників.
  • Сайти бойовиків «ЛНР» писали, що аварія сталася через вибух метану. Під землею опинилися 17 шахтарів.
  • Місцеві жителі кажуть, що вибухів було кілька, їх було добре чути в селищі. Також на шахті була сильна пожежа, яку довго не могли загасити.