Хакер, який зупинив шифрувальник WannaCry, зізнався у поширенні зловмисного програмного забезпечення

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Хакер, який зупинив шифрувальник WannaCry, зізнався у поширенні зловмисного програмного забезпечення

freestocks.org / Unsplash

Британський дослідник компʼютерної безпеки Маркус Хатчінс, більш відомий як MalwareTech, зізнався у поширенні шкідливого програмного забезпечення. Про це повідомляє Axios.

Мова йде про продаж шкідливих програм Kronos і UPAS-Kit у період з 2012 по 2015 роки.

«Я шкодую про ці дії і несу повну відповідальність за свої помилки. Подорослішавши, я використовую ті ж навички, якими зловживав кілька років тому в конструктивних цілях», — зазначив він.

Підкреслимо, що пентестер визнав свою провину по 2 звинуваченнях. Ще 6 були з нього зняті. Тепер йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років і штраф розміром $250 тис.

Звернемо увагу, що популярності MalwareTech набув після того, як знайшов лазівку в коді віруса-шифрувальника WannaCry, який запускав механізм самознищення. Це допомогло зупинити глобальну атаку на девайси по всьому світу.

  • Вірусна атака WannaCry трапилася в травні 2017 року. Вона почалася в Іспанії, але найбільше від неї постраждали компʼютери в Україні, Росії та Індії. Вірус використовував уразливість в операційній системі Windows. Після зараження «хробак» шифрував файли на компʼютері і вимагав заплатити грошовий викуп за їх розшифровку. У разі несплати протягом 7 днів з моменту зараження можливість розшифровки файлів втрачалася назавжди.
  • За різними даними, за перші кілька днів масштабної кібератаки постраждали близько 300 тис. користувачів у 150 країнах світу. Загальний збиток оцінений на суму $1 млрд.
  • Міністерство фінансів США ввело санкції проти північнокорейського хакера Парку Джин Хіока через злам серверів Sony і поширення вірусу WannaCry.
  • У Південній Кореї стався витік даних понад тисячі біженців з Північної Кореї. Особистості хакерів поки не підтверджені.