США ввели санкції проти північнокорейського хакера за WannaCry

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США ввели санкції проти північнокорейського хакера за WannaCry

NCinDC / Flickr

Міністерство фінансів США ввело санкції проти північнокорейського хакера Парка Джин Хіока за злам серверів Sony і поширення вірусу WannaCry, повідомляє відомство.

Санкції щодо Хіока введені через те, що він брав участь у зламі серверів кінокомпанії Sony Pictures в 2014 році. Також він звинувачений у поширенні вірусу-шифровальщика WannaCry в 2017 році.

Під санкції також потрапила організація Korea Expo Joint Venture, яка базується в Пхеньяні. У заяві зазначається, що Хіок працював на цю компанію, яка за даними Мінфіну США, контролюється владою КНДР і повʼязана з кіберзлочинністю.

Хіок та організація, на яку він працював, позбавлені доступу до американської фінансової системи. Громадянам США заборонено укладати з ними якісь угоди або вступати в будь-які ділові стосунки. Будь-яка їх власність або активи на території Сполучених Штатів, якщо вони є, будуть заморожені.

Злам серверів Sony Pictures стався 24 листопада 2014 року. Хакери викрали особисті дані співробітників кінокомпанії та членів їхніх сімей, вміст внутрішньої електронної пошти, інформацію про заробітну плату, копії невиданих фільмів Sony та ін.

Спецслужби США звинуватили уряд Північної Кореї в організації цієї кібератаки. Керівництво КНДР відкинула всі звинувачення. Мотиви злому повʼязали з виходом художнього фільму «Інтервʼю», в якому показана спроба замаху на лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. Від хакерів надходили погрози вчинення терактів, якщо фільм вийде на екрани.

Вірусна атака WannaCry трапилася в травні 2017 року. Вона почалася в Іспанії, але найбільше від неї постраждали компʼютери в Україні, Росії та Індії. Вірус використовував уразливість в операційній системі Windows. Після зараження «хробак» шифрував файли і вимагав заплатити грошовий викуп за їх розшифровку. У разі несплати протягом 7 днів з моменту зараження можливість розшифровки файлів втрачался назавжди.

За різними даними, за перші кілька днів масштабної кібератаки постраждали близько 300 тис. користувачів в 150 країнах світу. Загальний збиток оцінюється в $1 млрд.