Науковці знайшли 207 кістку в тілі людини. Вона була загублена під час еволюції

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Учені з Імперського коледжу Лондона виявили в тілі людини втрачену в процесі еволюції кістку під назвою фабелла. Вона розташована в сухожилку за коліном. Про це пише The Independent.

«Нас вчать, що людський скелет містить 206 кісток, але наше дослідження кидає виклик цьому», — заявив доктор Майкл Ентоні Бертаум з кафедри біоінженерії Імперського коледжу Лондона.

Учені спантеличені частим виявленням фабелли у людей. За останні більш ніж 100 років її втричі частіше знаходять в людському тілі. Науковці припускають, що сучасні умови життя змушують організм еволюціонувати, щоб захиститися від шкідливого впливу.

207-ма кістка зазвичай виявляється у людей з остеопорозом колінного суглоба. Вона може заважати під час операцій, але неясно, чи є крихітна кістка причиною або симптомом проблем з суглобами.

«Фабелла — це кістка, яка не має видимої функції і викликає у деяких людей біль і дискомфорт, а також потребує видалення, якщо спричиняє проблеми», — говорить доктор Ентоні Бертаум.

Ще одне з припущень щодо причини появи цієї кістки — зміна в зовнішності середньостатистичної людини. Зараз люди стали вищими, їхня вага збільшилася в порівнянні з предками.

Також поява фабелли може бути і генетичним відхиленням, яке наука досі не вивчила.

Результати, опубліковані науковцями, отримані з понад 21 000 наукових статей, в яких детально описується фізіологія 21 676 колінних суглобів у 21 країні за останні 150 років. Це свідчить про те, що в 1918 році 11,2% населення світу мали фабелли, а сьогодні ця цифра зросла до 39%, тобто в 3,5 разу.