Учені: Токсичне повітря скорочує життя дітей у світі на 20 місяців

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Тривалість життя дітей, які народжуються сьогодні, скоротиться в середньому на 20 місяців через те, що вони дихають токсичним повітрям. Глобальна екологічна проблема поширена по всій земній кулі та найбільше загрожує жителям Південної Азії. Про це йдеться в дослідженні State of Global Air про вплив забрудненого повітря на здоровʼя людей, пише The Guardian .

За даними вчених, причиною майже кожного десятого випадку смерті в 2017 році стало забруднення повітря, що можна порівняти зі шкодою від куріння. Це явище є більш небезпечним, ніж малярія і дорожньо-транспортні пригоди.

Очікується, що в Південній Азії життя дітей скоротиться на 30 місяців, а в країнах Африки на південь від Сахари — на 24 місяці. У цих регіонах люди дихають забрудненим повітрям не тільки на вулицях (токсичні речовини викидають в атмосферу транспорт і місцева промисловість), але і в приміщеннях, переважно через часті пожежі. У Східній Азії забруднення повітря скоротить життя дітей приблизно на 23 місяці.

«Те, що життя дітей так сильно скорочується, стало справжнім шоком», — сказав віце-президент Інституту впливу на здоровʼя (США) Роберт ОʼКіф, який підготував доповідь.

На що впливає забруднення повітря?

Дослідники побачили звʼязок між впливом токсичного повітря на організм людини і низькою вагою дитини при народженні. У малюків також нормально не розвиваються легені та зʼявляється астма.

Проте ризику піддаються й літні люди — майже девʼять з десяти смертей, повʼязаних із забрудненням повітря, настали у віці старше 50 років. Учені вважають, що старіння населення в багатьох частинах світу, ймовірно, збільшить число смертей у найближчі роки.

Згідно зі звітом, забруднення повітря є причиною 41% смертей у світі від хронічної обструктивної хвороби легень, 20% — від діабету другого типу, 19% — від раку легенів, 16% — від ішемічної хвороби серця, 11% — від інсульту.