Загибель Іл-76 під Луганськом: бойові льотчики ВСУ назвали ганебним рішення суду про невизнання російської агресії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Бойові льотчики ВСУ обурилися і назвали ганебним рішення Мелітопольського міськрайонного суду, який відмовив удові загиблого командира Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації Олександра Білого у визнанні того, що літак упав через російську агресію.

Про це йдеться в заяві командування Повітряних сил ЗСУ.

«Ми, бойові льотчики авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, глибоко обурені ганебним рішенням судді Мелітопольського міського районного суду Юлії Горбачової щодо позову вдови загиблого офіцера [...]. Як після прийняття таких судових рішень військові льотчики та інші військовослужбовці Збройних Сил України можуть якісно виконувати бойові завдання в районі проведення Операції Об’єднаних сил?», — йдеться в заяві.

Льотчики заявили, що такими діями суд намагається стерти памʼять про втрати і жертви українців у війні проти окупантів.

«За кожним із подібних рішень криються сльози і розпач батьків, вдів та дітей, які втратили своїх рідних, що стали на захист української землі [...]. За аналогічних умов від російських ракет загинули ще пʼятнадцять військових льотчиків Повітряних Сил, серед яких Герої України Костянтин Могилко та Дмитро Майборода, а ще льотчики армійської авіації Сухопутних військ та три сотні пасажирів рейсу МН-17», — додали у ВПС.

У кінці звернення бійці авіації закликали всі суди ухвалювати зважені рішення і не розділяти країну.

  • 16 квітня Мелітопольський міськрайонний суд відмовився визнати, що загибель 49 українців стала результатом збройної агресії Російської Федерації.
  • У ніч із 13 на 14 червня 2014 року при заході на посадку в Луганський аеропорт розбився літак Іл-76. На борту перебували 9 членів екіпажу і 40 військовослужбовців 25-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ. Літак повинен був доставити боєприпаси, продукти, а також підкріплення українським військовослужбовцям, які перебували в оточенні бойовиків «ЛНР» і російських військових.
  • 27 березня 2017 року Павлоградський міський суд Дніпропетровської області визнав винним у службовій недбалості, що призвела до загибелі льотчиків і десантників, генерал-майора Віктора Назарова та призначив йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Назаров подав апеляцію, розгляд якої ще триває.