«Вʼязні Кремля». У Києві відкрили виставку, присвячену українським політвʼязням

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Вʼязні Кремля». У Києві відкрили виставку, присвячену українським політвʼязням

Artem Laptiev / RFE/RL

У Києві в приміщенні Інституту міжнародних відносин відкрилася виставка «Вʼязні Кремля». Про це пише «Крим.Реалії».

На ній представлені портрети незаконно затриманих і засуджених російською владою українців та кримських татар з їхніми біографічними довідками.

У відкритті експозиції взяли участь лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв і перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар. Презентація виставки відбулася в межах міжнародної конференції, присвяченої деокупації та реінтеграції інформаційного простору Криму.

Джемілєв зауважив, що ця виставка повинна нагадувати людям про долі політичних в’язнів.

Після презентації експозиції лідер кримськотатарського народу підписав усім охочим книгу «Мустафа Джемілєв. Шлях лідера», яку видали кримський історик Гульнара Бекірова та Міністерство інформації України.

  • В лютому Кримська правозахисна група заявляла про те, що станом на грудень 2018 року в місцях несвободи на території Росії та в тимчасово окупованому Криму перебуває щонайменше 57 незаконно затриманих і засуджених російською владою українців та кримських татар. До цієї цифри не включили 24 українських військових, бо вони, згідно з міжнародним правом, військовополонені. Ідеться про 22 моряків і двох працівників СБУ, які перебувають у Лефортово.
  • Обвинувачений у «справі Хізб ут-Тахрір» політвʼязень Арсен Джеппаров, якого утримують в Ростовському СІЗО, перебуває в одній камері з хворими на СНІД і туберкульоз.
  • Український політвʼязень Олександр Кольченко, який відбуває покарання у колонії в Копейську (Челябінська область Росії), розповів, що почувається добре, не хворіє і не має конфліктів з іншими увʼязненими.
  • Український політвʼязень Олег Сенцов закликав не припиняти роботу зі звільнення українських полонених та увʼязнених у Росії.