«Не дають нову літературу, а конфлікти виникають через «Кримнаш». Політвʼязень Кольченко дав інтервʼю «Громадському» з російської вʼязниці

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Не дають нову літературу, а конфлікти виникають через «Кримнаш». Політвʼязень Кольченко дав інтервʼю «Громадському» з російської вʼязниці

Antonymon / Wikipedia

Український політвʼязень Олександр Кольченко, який відбуває покарання у колонії в Копейську, у Челябінській області Росії, розповів, що почуває себе добре, не хворіє і не має конфліктів з іншими увʼязненими. Про це він повідомив в інтервʼю «Громадському».

Про умови утримання

Кольченко розповів, що загалом у нього все гаразд, і він не хворіє. Його день складається з прийомів їжі, читання книг та відвідування спортивної зали. Умови утримання — задовільні.

Єдине, на що дорікає хлопець, так це на невеликий вибір літератури в бібліотеці колонії.

«Фонд книг нашої бібліотеки справді дуже великий, але переважна частина фонду застаріла, більшість книг видано ще за радянських часів. Звісно, є й доволі сучасні книжки, але таких нових книг не дуже багато. Через це мені вкрай незрозуміло, чому адміністрація заважає мені отримати нову літературу», — розповів Кольченко.

Про конфлікти з увʼязненими та Крим

Кольченко зазначив, що суперечок з іншими вʼязнями в нього «практично не буває». Але інколи виникають спори «стосовно Кримнашу, особливо з твердолобими». «Коли таке відбувається, і у співрозмовника не лишається аргументів, полюбляють говорити, що нас — українську молодь — вчили історії за іншими підручниками, промивали мізки», — каже Кольченко.

Він додав, що колектив у тюрмі «багатонаціональний». «Певний час у нашій секції з восьми чоловік перебували представники шести національностей: росіяни, башкір, татарин, азербайджанець, українець (я) та китаєць, і тут не заведено ділити людей на раси, нації», — додав політвʼязень.

Кольченко зауважив, що за останні п’ять років він в ув’язненні не змінився. А от Крим — змінився. Каже, те, що відбувається у Криму останні пʼять років, не йде в жодне порівняння із будь-яким іншим регіоном Росії. «Гірше, мабуть, тільки в Чечні», — підкреслює українець.

Про вибори президента

Кольченко не приховує неприязні до так званих ультраправих і підкреслює, що хотів би побачити «зростання рівня життя пересічних громадян і безпечні вулиці — без ультраправого терору». Але, як писав Марк Твен: «Якби від виборів що-небудь залежало, нам би не дозволили в них брати участь». За його словами, вибори сковують народну ініціативу, перекладають відповідальність на владу.

  • Кольченка, як і Сенцова, затримали в 2014 році в анексованому РФ Криму. Як і режисера, його звинуватили у підготовці теракту. У серпні 2015 року російський суд засудив його до 10 років колонії. 31 травня 2018 року Кольченко оголосив про початок голодування на підтримку вимоги Сенцова, проте 7 червня припинив його через погіршення здоровʼя.
  • Федеральна служба виконання покарань не дозволила українському політвʼязню Олександр Кольченку дистанційно навчатися в Таврійському національному університеті імені Вернадського, студентом якого він є.