Із собору Паризької Богоматері врятували частину святинь. Президент Франції оголосить збір коштів на відновлення храму

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Із собору Паризької Богоматері врятували частину святинь. Президент Франції оголосить збір коштів на відновлення храму

Chesnot / Contributor

Із собору Паризької Богоматері, який ввечері 15 квітня охопила масштабна пожежа, врятували частину святинь. Серед них — терновий вінець Ісуса Христа, що вважається однією з найбільш цінних речей у храмі.

Про це повідомив ректор собору Патрік Шове в ефірі Le Parisien, пише «Європейська правда».

За його словами, рятувальники змогли винести невеликі картини. Але великі полотна залишилися всередині собору, що горів усю ніч.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що оголосить збір коштів на відновлення собору, пише AFP. Також він запросив «найкращі таланти світу» долучитися до відновлення святині.

Французький бізнесмен Франсуа Анрі-Піно вже заявив, що пожертвує 100 мільйонів євро.

  • Собор Паризької Богоматері у столиці Франції загорівся ввечері 15 квітня. Пожежа почалася на даху собору приблизно о 18:50 за місцевим часом (о 19:50 за Києвом). Відкрите горіння в Нотр-Дамі тривало понад девʼять годин.
  • Внаслідок пожежі в соборі обвалилися шпиль та дах будівлі. Причиною пожежі могли стати реставраційні роботи. Попередньо відомо, що загорілися деревʼяні частини ремонтного риштування. Реставраційні роботи тривають у соборі з початку квітня, але для туристів він був доступний.
  • Вранці 16 квітня рятувальники взяли під контроль та частково загасили пожежу в соборі Паризької Богоматері.
  • Україна готова відправити найкращих фахівців для відновлення собору Паризької Богоматері. Про це повідомив міністр культури Євген Нищук.