El Pais: Катався коридорами на скейтборді та запрошував багато гостей. Охоронці розповіли, як Ассанж жив у посольстві Еквадору

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
El Pais: Катався коридорами на скейтборді та запрошував багато гостей. Охоронці розповіли, як Ассанж жив у посольстві Еквадору

Carl Court / Getty Images

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, проте Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок. Ассанж, дипломатичний персонал і працівники служби безпеки були змушені жити разом на території посольства площею 300 кв. м. Його життя фіксували кілька камер спостереження. Іспанське видання El Pais поспілкувалося з колишніми охоронцями посольства і розповіло історію повсякденного життя Джуліана Ассанжа.

Іспанські охоронці в посольстві Еквадору

Охоронці були найняті оборонною приватною компанією UC Global, зареєстрованою як Undercover Global S.L. в Пуерто-Реалі, в іспанській провінції Кадіс. Один із власників — Девід Моралес морський піхотинець, — мав контакти з еквадорським урядом тодішнього президента Рафаеля Корреа. Іспанським охоронцям платили €2 тис. на місяць плюс додаткові витрати. Деякі працювали всього кілька тижнів, інші роками. UC Global почала працювати в посольстві незабаром після прибуття Ассанжа аж до 2017 року, коли президентом обрали Леніна Морено.

У 2018 році видання The Guardian із посиланням на секретні документи влади Еквадору писало, що спочатку охорону до Ассанжа приставили з побоювання, що його викраде британська поліція. З цих же міркувань на території посольства встановили багато камер спостереження.

«Посольство було заповнене камерами, як зсередини, так і зовні», — розповідає Тхема Гіхарро, депутат іспанської партії «Подемос».

Але з часом посилені заходи безпеки перетворилися в спосіб стеження за самим Ассанжем. Його охоронці щомісяця звітували в Національний секретаріат з розвідки Еквадору, який оплачував їхні послуги. У звітах вони називали Ассанжа «гостем» або «Ель Хулі» — це імʼя популярного іспанського матадора. Розслідування The Guardian показало, що Еквадор витратив $5 млн на операцію із захисту та розвідки щодо Ассанжа.

Атмостфера взаємної недовіри

Через деякий час після прибуття в посольство Ассанж почав з осторогою ставитися до охоронців, та й співробітники посольства не довіряли чоловіку. У листопаді 2014 року працівник служби безпеки в UC Global написав повідомлення еквадорському послу того часу Хуану Фальконі, в якому зазначав, що він знайшов портфель з пристроєм для прослуховування і що його бачили в одній з кімнат, зайнятих Ассанжем.

«Це наводить на підозру, що він прослуховує дипломатичний персонал, у цьому разі проти посла та його оточення, щоб отримати конфіденційну інформацію, яка могла б використовуватися для підтримки його статусу в посольстві», — йдеться в повідомленні.

Фальконі розповів El Pais, що він проінформував канцелярію, як тільки дізнався про виявлення, і вирішив «відокремити інтернет-лінію Ассанжа від інтернет-лінії посольства». Коли Ассанжа попросили пояснити, «він ухилився від питання».

В цій атмосфері взаємної підозри та недовіри, в оточенні охоронців і камер, Ассанж прагнув усамітнитися. Він прокидався пізно, щоб працювати на своїх компʼютерах, і лягав спати рано вранці, щоб не перетинатися з дипломатичним персоналом у посольстві.

Безлад навкруги і постійні гості

Джуліан Ассанж мав дозвіл на необмежене запрошення гостей. Кожен запит на відвідування мали опрацювати протягом двох днів і зареєстровати. Посол відповідав за зелене світло кожному візиту.

В гості до Ассанжа часто приїжджали знаменитості, серед яких співачка Леді Гага, актор Джон Кʼюсак, Йоко Оно та її син Шон Леннон, а також дизайнер Вівʼєн Вествуд, яка приносила Ассанжу їжу. Найбільше він полюбляв їсти мʼясо і пити червоне вино. Але постійний потік відвідувачів порушив повсякденну роботу дипломатичного офісу.

«Чиновники та дипломатична команда втомилися від тематичних статей та інтервʼю, Ассанжа і його людей, що користуються залами засідань», — розповідає El Pais один із охоронців.

За пʼять років, що вони спостерігали за Ассанжем, охоронці, які спілкувалися з El Pais, розповіли, що засновник WikiLeaks зробив посольство не лише своїм притулком і штаб-квартирою, а також своїм будинком. Він давав телевізійні інтервʼю в спідній білизні — одягненою була лише верхня частина тіла, яку було видно в кадрі. Ассанж не дбав про себе і залишав ванну брудною після її використання, на це навіть скаржилися деякі працівники посольства тогочасному послу Хуану Фальконі. Готував рагу на електричній плиті на кухні посольства, заважаючи співробітникам працювати. Катався коридорами посольства на скейтборді або грав там з мʼячем.

А коли його організація WikiLeaks випускала успішні матеріали або отримувала важливий витік інформації, відзначав це в посольстві масштабними святкуваннями.