«Шоу Трумена». У WikiLeaks заявили, що за Ассанжем шпигували на території посольства Еквадору

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Шоу Трумена». У WikiLeaks заявили, що за Ассанжем шпигували на території посольства Еквадору

Carl Court / Getty Images

У Wikileaks розповіли, що спецслужби стежили за засновником організації Джуліаном Ассанжем у будівлі посольства, де він живе вже сім років. Про це пише The Guardian.

Представники WikiLeaks повідомили, що особи, імена яких не розголошуються, продавали фото та відео Ассанжа з відеокамер у посольстві, здатних записувати звук. Камери були встановлені минулого року, після приходу до влади в Еквадорі нового уряду. За словами адвокатів та колег Ассанжа, матеріали продавали з метою вимагання.

В організації наголосили, що спостереження являло собою повне вторгнення у приватне життя, яке включало записи зустрічей Ассанжа з його адвокатами та лікарем. Камери системи безпеки стежили за кожною зустріччю Ассанжа з відвідувачами.

За словами головного редактора і журналіста-розслідувача WikiLeaks Крістінна Храфнссона, Еквадор задовольнив прохання американської сторони про проведення допиту дипломатів, які працюють в еквадорському посольстві. Він також повідомив про запит США на надання записів з камер відеоспостереження в дипмісії.

Храфнссон сказав, що спостереження в посольстві, яке призвело до того, що Ассанж жив «в шоу Трумена», було частиною ескалації, спрямованої на досягнення кінцевого результату — екстрадиції Ассанжа до США.

«Якщо ви зʼєднаєте точки, то легко намалювати цю картину», — говорить Храфнссон.

Залишилося незрозумілим, чи планує Ассанж покинути посольство за власним бажанням найближчим часом. Його команда юристів заявила, що їм все ще будуть потрібні запевнення від уряду Великої Британії, що чоловіку не загрожує подальша екстрадиція до США.