Президент Еквадору: Ассанж намагався використовувати посольство в Лондоні для шпигунства

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Президент Еквадору: Ассанж намагався використовувати посольство в Лондоні для шпигунства

Wikipedia

Заарештований у Великій Британії засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж неодноразово порушував умови свого перебування на території посольства Еквадору в Лондоні та намагався використовувати дипустанову як «центр для шпигунства». Про це заявив президент Еквадору Ленін Морено в інтервʼю The Guardian .

«Ми не можемо допустити, щоб наш будинок, будинок, який відкрив свої двері, став центром шпигунства. Ця діяльність порушує умови надання притулку. Наше рішення ґрунтується на міжнародному праві», — сказав він.

Президент Еквадору звинуватив Ассанжа в тому, що він неодноразово втручався у внутрішні справи інших держав. Морено також підкреслив, що не приймав рішення про видачу засновника WikiLeaks під зовнішнім тиском будь-якої країни.

Морено заявив, що отримав письмове повідомлення від Великої Британії, що права Ассанжа будуть дотримуватися і його не екстрадують до країни, де передбачена страта або катування.

  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, проте Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.
  • 11 квітня Еквадор позбавив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Влада Великої Британії його заарештувала.