Науковці готують фотозйомку двох надмасивних чорних дір. Для цього обʼєднають вісім радіотелескопів по всій земній кулі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Учасники міжнародного проекту Event Horizon Telescope обʼєднають кілька радіотелескопів, розташованих у різних точках Землі, і продемонструють справжнє зображення двох чорних дір. Про це пише Yahoo News.

Один з обʼєктів, Sag A, який у чотири мільйони разів перевищує масу Сонця, розміщений у центрі нашої галактики «Чумацький Шлях» і захований у глибинах щільних скупчень міжзоряних пилу та газу. Другий обʼєкт у самому серці гігантської еліптичної галактики Messier 87 (M87), що в сузірʼї Діви. Обʼєкт має масу в 3,5 млрд разів більшу за Сонце і випускає потужні енергетичні джети на відстань у декілька тисяч світлових років.

Обидва обʼєкти вважаються надмасивними чорними дірами.

«Замість створення гігантського телескопа ми обʼєднали кілька обсерваторій, як ніби вони були б фрагментами гігантського дзеркала», — сказав астроном з Інституту радіоастрономії в Греноблі Майкл Бремер.

Вісім радіотелескопів розташовані по всій земній кулі — на Гаваях, в Арізоні, Іспанії, Мексиці, Чилі та на Південному полюсі.

За подією можна спостерігати в прямому ефірі.

Дані збиралися суперкомпʼютерами в Массачусетському технологічному інституті в Бостоні (США) та в німецькому Бонні.

«Алгоритми візуалізації, які ми розробили, заповнюють прогалини в даних, яких нам не вистачає, щоб відновити картину», — вказали організатори проекту на своєму веб-сайті.

Астрофізики, що не беруть участі в проекті, чекають на цю подію, щоб зʼясувати, чи не суперечать результати теорії загальної відносності Ейнштейна, яка ніколи не перевірялася в такому масштабі.

Якщо у розрахунках вчені не припустилися помилки, то вже скоро будуть представлені зображення як мінімум однієї, а можливо й відразу двох чорних дір. Вони швидше за все матимуть вигляд двох невеликих тіней, що підсвічуються розпеченими хмарами з газу і пилу, а також дуже потужним енергетичним випромінюванням.