Астрономи вперше отримали знімки надмасивної чорної діри в радіогалактиці Лебідь А. Вона схожа на пончик

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Радіотелескоп VLA отримав перші чіткі фотографії «пончика» з матерії, що оточує одну з двох надмасивних чорних дір у центрі однієї з найпотужніших радіогалактик у Всесвіті — Лебідь A. Його відкриття підтвердило теорію про єдине походження всіх типів квазарів. Про це пишуть науковці з National Radio Astronomy Observatory.

Астрономи вивчили радіогалактику Лебідь А на відстані близько 760 мільйонів світлових років від Землі. Вона містить чорну діру, яка в 2,5 мільярди разів масивніша за Сонце. Гравітаційне тяжіння чорної діри притягує навколишню матерію і викидає струмені випромінювання назовні майже зі швидкістю світла.

«Нас тішить те, що ми нарешті змогли побачити обʼєкт, в існуванні якого ми були впевнені давно. Для більш точного визначення форми і складу цього «пончика» нам доведеться провести нові спостереження. Наприклад, телескоп ALMA складе карту розподілу пилу всередині нього», — розповідає Кріс Каріллі з Національної радіоастрономічної обсерваторії США.

Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Астрономи вважають, що у центрі кожної галактики є надмасивна чорна діра, яка безперервно поглинає розпечений газ і пил з кільцеподібного скупчення матерії. Частина цього газу і пилу викидається чорною дірою у вигляді джетів, тонких пучків газу, які розігнані майже до швидкості світла та виділяють велику кількість енергії у вигляді світла та рентгенівського випромінювання.