WSJ: У березні Boeing вперше за 7 років не продала жодного літака типу 737

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У березні американська компанія Boeing не отримала жодного комерційного замовлення на свій лайнер моделі 737. Це був перший місяць без збуту найбільш продаваного літака аерокосмічного гіганта майже за сім років, пише The Wall Street Journal.

Ситуація вказує, що зростає невизначеність серед клієнтів, інвесторів та постачальників Boeing після двох фатальних авіакатастроф літаків нової моделі 737 MAX, зазначає газета.

У березні Boeing поставила всього 11 літаків 737 MAX, що більш ніж удвічі нижче за показники попередніх двох місяців. Такими темпами компанія може не продати близько 900 літаків за рік, як планувалося раніше. Аналітики тепер очікують, що Boeing з більшою ймовірністю поставить близько 750 літаків.

«Згідно зі звітами компанії, це був перший місяць з травня 2012 року, коли Boeing не вдалося забронювати комерційний продаж 737. Boeing поставила 24 літаки MAX у січні і 27 — у лютому», — пише WSJ.

Минулого тижня чиказький Boeing заявив, що скоротить щомісячний випуск MAX на 10 літаків — до 42 у цьому місяці. Фактично компанія відклала план зі збільшення виробництва до 57 літаків. Десятки готових літаків MAX перебувають на заводах у Сіетлі.

  • 10 березня в Ефіопії після шести хвилин польоту розбився пасажирський Boeing 737 компанії Ethiopian Airlines. Він прямував зі столиці країни Аддис-Абеби до Кенії. На борту перебували 157 осіб — громадяни 33 країн, у тому числі 19 працівників Організації Обʼєднаних Націй. Усі вони загинули.
  • У результаті аварії літака Boeing 737 індонезійських авіаліній Lion Air загинуло 189 осіб, включно з членами екіпажу. Після трагедії Федеральне авіаційне управління США попередило про неполадки з обладнанням у Boeing 737 Max.