У Єгипті археологи відкрили саркофаги з муміями, яким понад 2500 років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У провінції Ель-Мінья на південь від Каїра вчені виявили три мумії, яким понад 2,5 тис. років, повідомляє Euronews.

Їх відкрили єгиптолог Захі Хавасс та його команда. Вчені розкрили три запечатаних саркофаги часів 26-ї династії фараонів (VII—VI ст. до н. е.). Ці саркофаги виявили ще півтора року тому.

В одному із саркофагів знайшли добре збережену мумію могутнього жерця, загорнуту в лляну тканину і прикрашену золотий фігурою, що зображає стародавню єгипетську богиню Ісіду.

Команда також відкрила два інших саркофаги, один з яких містив жіночу мумію, прикрашену голубими бусами, а інша — батька в сімейній усипальниці. На місці поховання команда також виявила рідкісну воскову голову.

У 1927 році в цьому районі знайшли величезний вапняковий саркофаг, який відправили в музей у Каїрі, після чого це місце було забуте. Але в 2017 році правоохоронці виявили тут незаконні розкопки, що привернуло увагу вчених.

26-я династія правила в 664 — 525 рр. до н. е. і була останньою місцевої династії єгипетських фараонів. У 525 році Єгипет був завойований Персією, а двома століттями пізніше — Олександром Македонським. При розпаді імперії Єгипет опинився під владою Птолемеїв.

  • Археологічна експедиція з Нью-Йорка, яка працювала на розкопках в Абідосі, знайшла древній єгипетський палац на місці королівського храму. Знайдена споруда прибудована до храму Рамзеса II.
  • Перед цим археологи єгипетського університету Ель-Мінья виявили в районі Туна ель-Габаль (300 км від Каїра) некрополь з 40 муміями.