Концерн Fiat обʼєднується з Tesla, щоб уникнути штрафів за викиди CO2. Це обвалило акції Fiat на 1,5%

Дата:

Італійсько-американський автовиробник Fiat Chrysler Automobiles заявив про обʼєднання з виробником електромобілів Tesla для зниження викидів CO2. Офіційно представники Fiat не називають суму, яку заплатять за співпрацю, але на фоні новин про створення спільного «парникового пулу» акції компанії впали на 1,5% о 10:15 ранку в Мілані, пише Bloomberg.

Що відбувається?

У лютому 2019 року Євросоюз посилив вимоги до рівня шкідливих викидів автомобілів. За законом, який прийняв Європарламент, для автомобілів та мікроавтобусів встановлюється ліміт у 37,5% і 31% рівня викидів CO2 до 2030 року відповідно.

До 2021 року викиди не повинні перевищувати рівня 95 грамів на кілометр (зараз 130 г/км). Порушникам загрожують багатомільйонні штрафи — €95 євро за кожен грам CO2 понад встановленого ліміту. Сума буде помножена на загальну кількість машин цієї марки, проданих у ЄС.

У виробників є кілька шансів уникнути штрафів і дотримати нові правила. Компаніям пропонують встановлювати додаткове обладнання на свої автомобілі, щоб знижувати рівень CO2 або в цілому перевести своє виробництво на випуск авто з низьким рівнем викидів. Також виробникам пропонують створювати т. зв. «парникові пули» — обʼєднуватися з брендами, авта яких не виробляють надлишкових вихлопів. Тоді регулятор буде розраховувати середній показник CO2 не за окремою ТМ, а в межах пулу.

Аналітики Bloomberg зазначають, що з цього погляду Fiat вибрав собі «ідеального партнера», оскільки Tesla виробляє електромобілі, які в принципі не дають вихлопів.

В заяві Fiat кажуть, що співпраця з Tesla надасть їй гнучкість у пошуку «підходу з найменшими витратами».