Вчені: Озоновий шар Землі може цілком відновитися через 50 років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Озоновий шар Землі з 2000 року відновлюється на 1—3% упродовж десятиліття. Про це йдеться у висновках Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Учені вважають, що такими темпами в Північній півкулі озоновий шар повністю відновиться до 2030-х років, а на всій планеті — до 2060 року. На їхню думку, це стало можливим завдяки Монреальському протоколу, який забороняє виробництво озоноруйнуючих сполук.

Виснаження озонового шару вперше виявили в кінці 1970-х. Але до початку нинішнього століття воно зупинилося. На думку вчених, це частково повʼязано з глобальним потеплінням і збільшенням концентрації вуглекислого газу в атмосфері.

Якщо темпи відновлення озонового шару збережуться, у Північній півкулі і середніх широтах він повністю відновиться до рівня 1980 року до 2030-х, у Південній півкулі — до 2050-х, а в полярних регіонах — до 2060 року.

Крім того, з 1 січня 2019 року набуде чинності поправка до протоколу, що обмежує виробництво безпечних для озонового шару сполук гідрофторвуглеводів, які, втім, виявилися потужними парниковими газами. За оцінками вчених, ця поправка за максимальної участі країн дозволить уникнути зростання середньої температури на 0,4 градуса за Цельсієм.

Перед цим Міжурядова група експертів зі зміни клімату дійшла висновку, що Світовий океан за останні 25 років поглинув на 60% більше тепла, ніж вважалося раніше. Це значно ускладнює задачу знизити середню температуру на планеті на 1,5—2 градуси за Цельсієм, яка стоїть перед підписантами Паризької кліматичної угоди.