Суд допитав свідка в справі викрадення Ігоря Луценка під час Євромайдану. Каже, «тітушкам» платили $100 за кожного активіста

Автор:
Тетяна Безрук
Дата:
Суд допитав свідка в справі викрадення Ігоря Луценка під час Євромайдану. Каже, «тітушкам» платили $100 за кожного активіста

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У Бориспільському районному суді відбулося судове засідання у справі про викрадення активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. Суд заслухав показання засекреченого свідка сторони обвинувачення, який на момент протесту був серед тітушок , повідомляє кореспондент theБабеля.

Прокурори Генеральної прокуратури України подали клопотання про допит свідка з видозміненим ім’ям, прізвищем і голосом задля його безпеки.

Допитали свідка за допомогою відеоконференц-зв’язку із Оболонського районного суду Києва.

Чоловік розповів, що під час Євромайдану, в січні 2014 року «тітушкам» платили по 800 гривень за «зміну» чергування в Києві. В їхні обов’язки входило як спостерігати за тим, які автобуси в’їжджали та виїжджали із міста, так і стежити за учасниками протесту.

У своїх показаннях засекречений свідок назвав суму, яку їм платили за викрадених активістів. Вона складала $100 за людину. «Винагороду давали за викрадення учасників Євромайдану, а також за телефони активістів», — розказав свідок.

У ГПУ побоюються впливу на свідка.

Прокурор ГПУ розповіла thеБабелю, що після закінчення роботи Оболонського районного суду біля будівлі були помічені кілька невідомих чоловіків, які чатували під судом. У ГПУ додали, що невідомі могли ідентифікувати засекреченого свідка та в майбутньому якось вплинути на нього.

Справа про викрадення Вербицького та Луценка. Що відомо?

У січні 2014 року Ігоря Луценка і Юрія Вербицького викрали з території Олександрівської лікарні в Києві та вивезли за місто. Після тортур їх залишили в лісі під Києвом. Вербицький від отриманих травм помер.

Заарештованого у цій справі Олександра Волкова слідство вважає організатором викрадення, а також людиною, яка, на думку слідства, повʼязана з імовірним замовником викрадення — Олексієм Чеботарьовим.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно обʼєднані в одну велику «Справу Майдану». У ній розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).