Справа Майдану: в розшук оголошені екс-посадовці МВС та СБУ

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Справа Майдану: в розшук оголошені екс-посадовці МВС та СБУ

Малолєтка Євген / УНІАН

Генеральна прокуратура встановила нових фігурантів злочинів проти активістів Революції Гідності, які перешкоджали протестам у центрі Києва 18 та 19 лютого 2014 року. Це — колишній начальник Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ та колишній начальник Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

Про це повідомляє Управління спеціальних розслідувань ГПУ.

Екс-посадовців МВС та СБУ підозрюють у таких злочинах:

  • незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (ст. 340 Кримінального кодексу),
  • перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 КК).

«У зв’язку із переховуванням вказаних підозрюваних від органу слідства та суду і не встановленням їхнього місцезнаходження їх оголошено в розшук», — зазначили в прокуратурі.

Також встановлено нові обставини участі колишніх вищих посадових осіб держави у протидії протестним акціям у період з листопада 2013 року до лютого 2014 року. Вони стосуються прем’єр-міністра, міністра оборони, головнокомандувача Збройних сил, командувача внутрішніх військ МВС, директора Департаменту МВС, виконувача обов’язків начальника Головного управління МВС у Києві та командира полку міліції особливого призначення «Беркут». Тому їм змінили раніше повідомлену підозру на нову — про вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів стосовно мітингувальників.

  • Раніше Генеральна прокуратура повідомила про підозри щодо причетності до вбивств на Майдані під час Революції Гідності 66 особам. З них щодо 16 осіб обвинувальні акти направлені до суду, стосовно чотирьох розслідування триває досі, ще 46 підозрюваних перебувають у розшуку.