Японський зонд запустив вибухівку на астероїд Рюгу, щоб створити штучний кратер

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Безпілотний японський космічний апарат «Хаябуса-2» розпочав 5 квітня експеримент на астероїді Рюгу. Він повинен створити штучний кратер, що допоможе вивчити походження життя й еволюцію Сонячної системи. Про це пише агентство Kyodo .

«Хаябуса-2» випустив невеликий ударний елемент на висоті 500 метрів над поверхнею астероїда. Він повинен був вибухнути через 40 хвилин після відділення від апарату і створити кратер. Сам зонд тимчасово перемістився за поверхню небесного тіла, щоб у нього не потрапили уламки після детонації снаряда.

Чи був експеримент успішним, стане відомо лише у кінці квітня. Очікується, що у травні зонд приземлиться на Рюгу для збору підземних матеріалів з кратера, який, як вважається, містить органічні речовини та воду з залишками первісної Сонячної системи. Він також вивчить внутрішню структуру астероїда, спостерігаючи за поверхнею до і після вибуху снаряда, а також отримає дані, необхідні для вивчення процесу зіткнення планет.

  • У березні зонд виявив гідратовані мінерали на астероїді Рюгу. Оскільки вчені вважають, що астероїди могли доставляти воду на Землю, головне завдання «Хаябуса-2» — зібрати зразки гірських порід до кінця наступного року, щоб допомогти перевірити цю гіпотезу. Це перше відкриття, зроблене після успішного приземлення 22 лютого космічного зонда на астероїд, розташований за 340 млн км від Землі.