У США закрили програму дослідів над котами. Експерименти проводили з 1982 року

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Міністерство сільського господарства Сполучених Штатів закриває майже 40-річну програму з дослідження токсоплазмозу, під час впровадження якої ставили досліди над котами. Про це йдеться на сайті американського відомства.

З 1982 року один із підрозділів Мінсільгоспу США проводив експериментальні дослідження токсоплазмозу. Лабораторних кішок інфікували хворобою, збирали з їх екскрементів яйця паразитів, а потім присипляли. В американському відомстві зазначали, що такі дослідження потрібні були для зниження рівня цієї хвороби в країні.

Проти програми виступали активісти організації White Coat Waste Project (WCWP), яка бореться проти експериментів на тваринах. За оцінками WCWP, за весь час існування програми вчені приспали понад 3 тисячі котів. Вони заявляли, що для зараження піддослідних тварин їх годували мʼясом собак та інших кішок, пише видання NPR.

Представник Мінсільгоспу США повідомив виданню, що з 2013 до 2018 року приспали всього 239 кішок, при цьому їх перестали заражати токсоплазмозом ще у вересні 2018 року. Представники відомства стверджують, що такі дослідження дозволили істотно знизити поширеність хвороби в США на 50%. Щоправда ні початковий рівень захворюваності, ні про який термін ідеться, у заяві не уточнюють.

У відомстві заявили, що дослідження токсоплазмозу будуть проводити «в іншому напрямку», і всі лабораторії підрозділу перестануть використовувати кішок в наукових дослідженнях.

Тварин з програми, яких ще не встигли інфікувати токсоплазмозом, віддадуть новим власникам. Здорових нарахували 14 особин, скоріш за все їх розберуть працівники відомства.