Президент Північної Македонії страйкує через перейменування країни. Він відмовляється підписувати закони, які ухвалив парламент

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Президент Республіки Північна Македонія Гьорге Іванов відмовляється підписувати закони, які ухвалив парламент. Так він протестує проти перейменування країни, що відбулося два місяці тому.

Про це пише Ekathimerini.

«Депутати [парламенту] Північної Македонії вдруге ухвалили пакет законів, які президент країни відмовляється підписувати на знак протесту проти угоди з сусідньою Грецією [про перейменування], яка була затверджена цього року», — пише видання.

У законах, ухвалених парламентом, зазначена нова назва країни — «Північна Македонія». Президент вважає її неконституційною.

За законами країни, президент зобовʼязаний підписати закон, за який двічі проголосував парламент.

Гьорге Іванов виступав проти угоди з Грецією про перейменування Македонії на Північну Македонію.

Це другий президентський термін Іванова, який закінчується у травні цього року. Втретє переобиратися на посаду він не може.

  • Десятки тисяч греків 20 січня вийшли на протест в Афінах проти угоди з Македонією про нову назву республіки. В акції брали участь не менше 100 тис. людей, поліція нарахувала 60 тис. мітингувальників. Між правоохоронцями й учасниками акції відбулися зіткнення, внаслідок яких постраждали девʼять поліцейських.
  • 25 січня парламент Греції ратифікував угоду з Македонією, за якою остання змінює свою назву. Після закінчення всіх процедур країна буде називатися Північна Республіка Македонія.
  • Угоду підписали лідери Греції та Македонії 17 червня 2018 року. За угодою, Македонія отримає нову назву — «Північна Республіка Македонія». Натомість влада Греції обіцяла, що не блокуватиме спроби Македонії приєднатися до НАТО та Євросоюзу.