Парламент Греції схвалив нову назву Македонії. Зміна назви — частина угоди між країнами

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Парламент Греції ратифікував угоду з Македонією, за якою остання змінює свою назву. Після закінчення всіх процедур країна буде називатися Північна Республіка Македонія. Про це повідомляє Kathimerini.

Згідно з повідомленням, за угоду проголосували 153 грецькі депутати, проти — 146.

  • Відзначимо, 20 січня десятки тисяч греків вийшли на протест в Афінах проти угоди з Македонією про нову назву республіки. За даними місцевих ЗМІ, в акції брали участь не менше 100 тис. осіб, поліція нарахувала 60 тис. мітингувальників. Між правоохоронцями і учасниками акції відбулися зіткнення, в результаті постраждали девʼять поліцейських.
  • 11 січня 81 із 120 депутатів македонського парламенту проголосував за поправки до конституції, необхідні для перейменування країни в Північну Республіку Македонія.
  • Угода підписали лідери Греції і Македонії 17 червня 2018 року. За угодою, Македонія отримає нову назву — «Північна Республіка Македонія». Натомість влада Греції обіцяла, що не буде блокувати спроби Македонії приєднатися до НАТО і Євросоюзу.
  • Міністр оборони Греції Панос Камменос подав у відставку, пославшись на розбіжності з премʼєр-міністром країни Алексісом Ціпрасом з приводу угоди про перейменування Македонії.