МЗС: Українські політвʼязні та військовополонені в РФ не зможуть проголосувати на виборах

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Міністерстві закордонних справ заявили, що українські політвʼязні та військовополонені, які перебувають на території Росії, не зможуть проголосувати на виборах. Про це на брифінгу повідомив директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Сергій Погорельцев.

«Безумовно, дуже б хотілося, щоб наші військовополонені і політвʼязні мали можливість зробити своє волевиявлення — проголосувати на виборах президента України. Але я хочу сказати, що чинним законодавством не передбачена можливість голосування за кордоном громадян України поза межами визначених закордонних виборчих дільниць», — зазначив Погорельцев.

Проте він зауважує, що навіть якби наші громадяни і мали таку можливість, Росія навряд чи дозволила б представнику виборчої дільниці прибути в місця утримання наших політвʼязнів та військовополонених.

«Треба тверезо дивитися на речі. Уявити собі, що в даному випадку Російська Федерація надала би можливість прибути комусь із членів дільничної виборчої дільниці зі скринькою до «Лефортово» чи до будь-якого пенітенціарного закладу, напевно, не слід на це розраховувати», — додав представник МЗС.

За словами Погорельцева, така норма, як в Україні, коли голосування може відбутися за межами виборчої дільниці у випадку, якщо людина перебуває в лікарні або вдома, але не може з різних обставин дістатися до виборчої дільниці — за кордоном відсутня.