Розстріл у мечетях Нової Зеландії: Таррант напередодні пожертвував гроші лідеру австрійського ультраправого руху

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Розстріл у мечетях Нової Зеландії: Таррант напередодні пожертвував гроші лідеру австрійського ультраправого руху

David Speier / NurPhoto via Getty Images

Канцлер Австрії Себастьян Курц підтвердив, що між новозеландським стрільцем Брентоном Таррантом і лідером австрійського ультраправого Ідентаристського руху був фінансовий звʼязок.

За словами Курца, голова руху Мартін Селлнер незадовго до розстрілу у мечетях отримав великий грошовий переказ від людини на прізвище Таррант, пише APA.

Цю ж інформацію підтвердила прокуратура країни, яка веде розслідування відносно компанії Селлнера щодо можливих фінансових злочинів. Австрійська контррозвідка вже провела обшуки у квартирі Селлнера та вилучила компʼютери, телефони та накопичувачі.

Як пише The Guardian, у прокуратурі заявили, що зазвичай Селлнеру на організацію жертвують суми до €100, але напередодні трагедії він отримав платіж із чотиризначною сумою. При цьому після розстрілу переказ був зупинений.

Глава ідентаристів заявив, що не має жодного відношення до атаки на мечеті, та назвав перевірки щодо нього «репресією проти патріотів».

Минулого тижня австрійська влада підтвердила, що Таррант відвідував країну, але точно невідомо, чи зустрічався він з представниками правих рухів.

Що таке Ідентаристський рух?

Організація ультраправих, у основі ідеї якої лежить відродження європейської ідентичності, втраченої через глобалізацію, лібералізм та мультикультуралізм. Ідентитаризм декларує необхідність захисту Європи від ісламізації, відновлення європейської ідентичності, охорони традиційних європейських цінностей, таких як релігія та сімʼя.

  • 15 березня в Новій Зеландії злочинець напав на дві мечеті у місті Крайстчерч. Внаслідок стрілянини загинули 50 осіб, ще щонайменше 20 були важко поранені. Стрілець вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест», у якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Обвинувачений у нападі на дві мечеті в Новій Зеландії купив через інтернет вогнепальну зброю та боєприпаси.