«Нічого незвичайного». Нападник на мечеті в Новій Зеландії купував зброю онлайн

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Австралієць Брентон Таррант, обвинувачений у вбивстві 50 осіб у двох мечетях Нової Зеландії 15 березня, купив через інтернет вогнепальну зброю та боєприпаси. Про це повідомив власник новозеландського збройового магазину Gun City Девід Тіппл, передає Reuters.

За його словами, нападник придбав зброю і боєприпаси в період з грудня 2017 року до березня 2018 року.

«MSSA, автомат військового зразка, який, як повідомляється, використовувався ймовірним озброєним чоловіком, не був придбаний у Gun City. Gun City не продавав йому MSSA, тільки вогнепальну зброю категорії A», — сказав Тіппл.

Згідно з новозеландським законодавством, зброя категорії А може бути напівавтоматичною, але обмежена сімома пострілами. Проте на відео з місця події в бойовика в одній мечеті було видно напівавтомат з великим магазином патронів.

Таррант робив онлайн-покупки вогнепальної зброї категорії А три або чотири рази, додав власник Gun City.

«Ми не виявили нічого незвичайного у власника ліцензії. Він був зовсім новим покупцем з абсолютно новою ліцензією», — сказав він.

Після теракту в мечетях у Новій Зеландії люди закликають до негайного посилення законів, що обмежують доступ до деяких видів вогнепальної зброї, особливо напівавтоматичного типу. У країні з населенням всього 5 мільйонів людей близько 1,5 мільйона осіб мають вогнепальну зброю. Мінімальний вік для отримання ліцензії становить 16 років, а для володіння напівавтоматичним зброєю — 18 років.

  • 15 березня в Новій Зеландії злочинець напав на дві мечеті в місті Крайстчерч. В результаті стрілянини загинули 50 людей, ще щонайменше 20 важко поранені. Стрілець вів трансляцію розстрілу з камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест», у якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».