Жінка анонімно внесла на рахунок «Батьківщини» 2,2 млн грн. Через це її підозрюють у кримінальному злочині

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Громадянка України анонімно передала 2,2 млн грн на підтримку однієї з політичних партій. Правоохоронці повідомили жінці про підозру у вчинені кримінального злочину — порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації (ч. 4 ст. 159-1 Кримінального кодексу). Про це повідомляє прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

«Вказана громадянка, усвідомлюючи заборону щодо здійснення внесків на підтримку політичних партій анонімними особами, вступила в попередню змову з керівником відділення одного з українських банків, яка у свою чергу, використавши службове становище та адміністративний вплив на персонал банку, забезпечила незаконне оформлення платежів та підбір осіб, від імені яких були здійснені незаконні банківські операції», — встановили слідчі.

Щоб приховувати справжнє походження грошей, підозрювана внесла на розрахунковий рахунок політичної партії понад 2,2 млн гривень, при цьому незаконно використавши персональні дані 15 громадян України та не вказала себе як власника коштів та їх платника. Таким чином, вона залишилась анонімною особою.

Прокуратура подала клопотання до суду про арешт жінки.

Зараз правоохоронні вирішують, чи оголошувати підозру керівнику відділення банку.

За даними джерела theБабеля в прокуратурі, анонімне фінансування на суму 2,2 млн грн зроблене на користь партії «Батьківщина».

  • 28 лютого журналісти Bihus.info опублікували розслідування про донорів партії Юлії Тимошенко «Батьківщина». Стверджується, що серед них дуже багато підставних людей, які перерахували сотні тисяч гривень партії, але працюють на низькооплачуваній роботі.
  • А журналісти-розслідувачі програми «Схеми» знайшли благодійників партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко в Київській, Чернівецькій та Рівненській областях. Деякі з людей, зазначених фінансовими донорами партії, заявили, що ніколи не надсилали багатотисячні суми на рахунки політсили.
  • Після цього Національна поліція розпочала кримінальне провадження за фактом журналістського матеріалу про пожертвування на користь партії «Батьківщина».