«Газпром» обіцяє на чверть дешевший газ для України та готовий продовжити його транзит на основі поточної угоди

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Російська компанія «Газпром» заявила про готовність продовжити контракт на транзит газу через Україну на основі поточної угоди. Про це стало відомо під час зустрічі премʼєр-міністра Росії Дмитра Мєдвєдєва та голови «Газпрому» Олексія Міллера з екс-главою Адміністрації президента України Віктора Медведчука та кандидата в президенти від «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка. Трансляцію зустрічі вів телеканал «112 Україна».

Голова «Газпрому» підкреслив, що компанія готова до переговорів з Києвом про прямі поставки газу до України, проте говорити про ціну поки рано. Разом з тим Міллер повідомив, що в разі прямих поставок газу ціна для кінцевого українського споживача буде на 25% нижчою, ніж зараз. Крім того, він додав, що «Газпром» готовий взяти участь у створенні газотранспортного консорціуму в Україні.

У свою чергу Бойко заявив, що діюча влада в Україні не проявляє активності у вирішенні питання контракту, термін якого спливає. «У нас закінчується великий транзитний контракт, дійсно, ми бачимо, що сьогоднішня влада належної активності не проявляє, а це більше 50 тисяч робочих місць в нашій країні, понад 3 мільярди доходів у бюджет, ми не можемо дозволити, щоб цей контракт був зупинений, це створить серйозні проблеми для нашої газотранспортної системи», — підкреслив він.

Пізніше учасники зустрічі перейшли до переговорів за зачиненими дверима.