«Ув’язнення загрожує життю». Український омбудсмен закликала світ посилити тиск на Росію, щоб звільнити тяжкохворого Гриба

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Ув’язнення загрожує життю». Український омбудсмен закликала світ посилити тиск на Росію, щоб звільнити тяжкохворого Гриба

Valery Matytsin \ TASS via Getty Images

Російський суд виніс неправомірне рішення українцю Павлу Грибу за сфабрикованими обвинуваченнями, заявила уповноважена з прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова.

«Закликаю міжнародне співтовариство посилити тиск на державу-агресора Російську Федерацію у зв’язку з порушенням прав громадянина України Павла Гриба на життя та справедливий суд», — сказала вона.

За її словами, невдовзі хлопця будуть етапувати до місця відбування покарання, а це небезпечно для його життя.

«За час перебування в Ростовському СІЗО Павло Гриб набув важких захворювань. Йому необхідне кваліфіковане обстеження, постійний нагляд лікарів та власне саме лікування у спеціалізованому медичному закладі. Процес етапування та подальше ув’язнення несе загрозу життю незаконно засудженого українця», — наголосила Денісова.

Омбудсмен просить стати на захист прав Гриба та сприяти наданню йому негайної медичної допомоги керівництво Комітету проти катувань Організації Об’єднаних Націй, комісара Ради Європи з прав людини, віце-президента Міжнародного комітету червоного хреста, голову делегації Міжнародного комітету червоного хреста в Україні, голову Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.