«Він просто помре». Батько політвʼязня Гриба заявив, що синові терміново потрібно зробити операцію

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Він просто помре». Батько політвʼязня Гриба заявив, що синові терміново потрібно зробити операцію

RFE/RL

Ігор Гриб, батько українського політвʼязня Павла Гриба, заявив, що стан здоровʼя його сина сильно погіршується. Про це він розповів у коментарі «Настоящему Времени».

Український професор Василь Притула, який лікував Павла Гриба з дитинства, зробив медичний висновок на основі аналізів, отриманих від російських медиків.

«У нього [Павла] зʼявилася нова хвороба — початкова стадія цирозу печінки. Коли він був у невропатолога, той взагалі сказав, що там можуть бути симптоми хвороби Альцгеймера. Дружина сказала, що лікар був шокований станом його здоровʼя», — заявив Ігор Гриб.

За словами батька, його сина терміново потрібно прооперувати.

«Перед тим як Павла викрали в 2017 році, він готувався на операцію. Зараз 2019 рік — більш ніж півтора року він перебуває за ґратами, там, де його били, знущалися, де є постійний психологічний тиск, де нелюдські умови утримання. Хочу всім нагадати, що він інвалід з дитинства. [Це] призвело до такого стану здоровʼя, що він просто помре, якщо зараз терміново йому не зробити медичну операцію», — сказав Ігор Гриб.

  • Українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, коли він поїхав туди на зустріч з дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Понад добу його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.
  • Після арешту Павло зник, і лише 7 вересня знайшовся в СІЗО Краснодару. ФСБ висунула йому звинувачення у підготовці теракту.
  • 1 липня 2018 року Павлу Грибу виповнилося 20 років, у нього вроджена хвороба — портальна гіпертензія, що потребує щоденного прийому спеціальних ліків. Генконсульство України неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака. Так і не отримавши відповіді, Україна сама відправила групу лікарів, яких до Гриба не пустили.