Платні реєстрація та напої. В Україні змінилися правила перевезення пасажирів та багажу в літаках

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

В Україні набули чинності нові правила перевезення пасажирів та багажу в літаках, затверджені Державіаслужбою. Нові правила замінили редакцію, що діяла з 2012 року, повідомляє Державіаслужба.

Нові правила, зокрема, не містять норми про обовʼязкове безкоштовне перевезення багажу певної ваги. Попередня версія правил зобовʼязувала авіаперевізників перевозити безкоштовно не менше 15 кг багажу.

Відтепер відомство узаконило плату за реєстрацію в аеропорту:

  • реєстрація в аеропорту відбувається безкоштовно, якщо це передбачено правилами застосування тарифу, за яким придбано квиток;
  • у разі, якщо не можна зареєструватися за допомогою сайту авіаперевізника або за допомогою кіоску самообслуговування.

Також змінилися терміни закінчення реєстрації та посадки у літак. Так, за старими правилами стійки реєстрації закривалися не раніше ніж за 40 хвилин до вильоту, а виходи на посадку — не раніше ніж за 10 хвилин до вильоту, тепер ці терміни встановлені як 45 і 15 хвилин відповідно.

З правил також прибрали вимогу про безкоштовні прохолодні напої . Відтепер безкоштовною буде тільки вода.

У розділі про класи обслуговування в перелік Державіаслужба додала перший клас і прибрала мінімальну норму відстані між кріслами. Раніше відстань між кріслами мала становити не менш ніж 31 дюйм (78 сантиметрів) в бізнес- і преміум-класі, а також не менше за 29 дюймів (73 сантиметрів) в економ-класі.

  • Лоукостери Ryanair і Wizz Air збільшили вартість малого багажу (до 10 кг). Цей збір був введений після того, як змінилися правила перевезення ручної поклажі.
  • Італійське антимонопольне відомство AGCM оштрафувало лоукостери Ryanair і Wizz Air на 4 млн євро через правила перевезення ручної поклажі, що були введені в минулому році. Тепер Ryanair повинна буде сплатити €3 млн, а Wizz Air — €1 млн.
  • З 15 січня в авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» набувають чинності нові правила перевезення ручної поклажі. Компанія скорочує кількість дозволених для перевезення предметів. За додаткове місце для ручної поклажі вагою до 5 кг доведеться платити 15 євро.