НАБУ підозрює сімох людей у розкраданні землі під Києвом. Серед них професори Аграрної академії наук і працівник СБУ

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) вручило підозри семи особам, які можуть бути причетними до розкрадання цінної землі в Києво-Святошинському районі.

«Детективи НАБУ встановили, що впродовж 2013—2014 років підозрювані ініціювали ухвалення низки рішень, внаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли в приватну власність. Йдеться про ділянки в передмісті Києва (село Гатне), які мали статус особливо цінної землі й повинні були використовуватися виключно з дослідницькою метою», — повідомили в НАБУ.

За інформацією журналістів програми «Схеми», йдеться про таких людей:

  • віце-президента Національної академії аграрних наук України Ануш Балян;
  • керівника дослідного господарства «Чабани» Олександра Іщука;
  • директора Інституту землеробства НААН Віктора Камінського;
  • колишнього президента НААН Василя Петриченка;
  • працівника СБУ та ще двох людей.
Схема розкрадання землі в Київській області

Пресслужба НАБУ

Як повідомляє НАБУ, ділянки землі незаконно перейшли у власність цих осіб та їхніх близьких. Серед отримувачів ділянок також є працівники СБУ, посадовці НААН, Міністерства аграрної політики та інших органів влади, вважають детективи.

«Загалом ці особи отримали 144 ділянки, на 138 із яких права власності вже оформили», — йдеться в повідомленні.

За попередніми даними, дії підозрюваних завдали державі збитків на 44 мільйони гривень.

  • У Національному антикорупційному бюро (НАБУ) розповіли про подробиці підозри, яку висунули першому заступнику голови Служби безпеки Павлу Демчині. Йдеться про незаконне збагачення.
  • Один із фігурантів журналістського розслідування Bihus.info про розкрадання і корупцію в оборонній сфері Андрій Рогоза відповів на звинувачення на свою адресу і заявив, що він як «патріот» робив усе для «блага» української армії, а журналіст Денис Бігус своїм розслідуванням «підірвав» обороноздатність країни.
  • Державне бюро розслідувань перевірить можливу причетність очільника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника до корупційних схем в оборонному секторі.