6,4 млн гривень витрат на елітні авто та земля під Києвом: у чому НАБУ підозрює заступника голови СБУ Демчину

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Національному антикорупційному бюро (НАБУ) розповіли про подробиці підозри, яку висунули першому заступнику голови Служби безпеки Павлу Демчині. Мова йде про незаконне збагачення, — повідомлено на сайті бюро.

За версією НАБУ, за понад півтора роки — із 26 квітня 2015-го до 31 грудня 2016-го —заступник голови СБУ «набув у спільну власність активи та здійснив витрати на суму щонайменше 6,4 мільйонів гривень». Йдеться про новий позашляховик Range Rover Sport, 2015 року випуску, та автомобіль Mercedes-Benz V250 2016 року випуску, а також земельні ділянки в передмісті Києва та квартиру поруч з ними.

Водночас, офіційний дохід першого заступника керівника СБУ та членів його родини за цей період склав 2,6 мільйона гривень. І це враховуючи продаж Демчиною автомобіля Jeep Grand Cherokee 4WD.

Пресцентр Національного антикорупційного бюро

За версією слідства, Демчина, не маючи попередньо отриманих доходів, які б дозволяли йому в подальшому заощадити кошти, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів на загальну суму щонайменше 3,76 мільйона гривень.

На основі цих даних детективи бюро підготували Демчині підозру (за ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу). Документ має погодити Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Раніше сам Павло Демчина звинуватив детективів НАБУ в злочині, коментуючи підготовану йому підозру. Заступник голови СБУ вважає, що текст підозри складений співробітниками бюро «на основі усвідомлено недостовірних даних», щоб мати юридичну можливість продовжити розслідування проти нього.