SpaceX тестує теплові щити, які не дадуть згоріти зорельоту при поверненні на Землю

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
SpaceX тестує теплові щити, які не дадуть згоріти зорельоту при поверненні на Землю

Official SpaceX Photos / Flickr

Після успішної доставки пілотованого корабля Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію (МКС) і повернення його на Землю SpaceX взявся за інший великий проект — міжпланетний зореліт. Співзасновник SpaceX Ілон Маск написав у Twitter про випробовування теплового щита для зорельоту, який не дасть йому згоріти, коли він повернеться на землю.

Тепловий щит, розташований з одного боку корабля, буде зроблений з шестигранних плиток. Вони вже успішно пройшли випробування при 1650 градусах Кельвіна (1371° C) і витримали необхідний період часу при найінтенсивнішому гальмуванні в атмосфері. Сталь Super Heavy буде витримувати температурні навантаження під час повернення і їй не потрібне додаткове охолодження поверхні.

Видання Еngadget зазначає, що найгарячіші секції матимуть систему «транспіраційного охолодження» з зовнішніми порами, які дозволяють воді або метану витікати й охолоджувати зовнішню поверхню. Це зведе до мінімуму пошкодження теплових щитів і дозволить кораблю повернутися до ладу одразу після польоту.

Розвиток зорельотів просувається швидкими темпами. Як зауважив американський фотограф Остін Барнард, який відстежує і знімає нові розробки SpaceX, компанія Маска нещодавно обладнала свій прототип Starhopper Starship двигуном Raptor і планує зробити тестові «стрибки" найближчим часом, можливо, протягом тижня. Випробування будуть проходити на полігоні SpaceX в Техасі поруч з пляжем Бока Чика.