СБУ затримала жителя Криму, який під тиском збирав для ФСБ дані про українських військових та кримськотатарських активістів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Контррозвідка Служби безпеки затримала жителя Криму, який, перебуваючи на материковій частині України, збирав для російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) дані про українських військових, кримськотатарських активістів і добровольців.

«Оперативники спецслужби встановили, що співробітники Управління ФСБ в АР Крим та м. Севастополь завербували уродженця Криму, якому було присвоєно псевдонім «Ночь». Куратори відпрацювали для нього завдання збирати і передавати іноземній стороні актуальні відомості про місця дислокації військової техніки ЗС України на території Херсонської області, членів ДУК «Правий сектор», лідерів кримськотатарських громадських об’єднань «Аскер» та батальйону ім. Н. Челебіджіхана», — йдеться у повідомленні.

Вказується, що чоловіка завербували під час поїздки до Криму. Російські спецслужби «штучно створили компрометуючу ситуацію» і погрожували йому та його родичам, чим примусили до співробітництва.

«Співробітники ФСБ РФ змусили його дати неправдиві свідчення про нібито підготовку активістами українських суспільно-політичних організацій терористичних актів у АР Крим», — уточнили в спецслужбі.

Зараз чоловікові інкримінують державну зраду (ст. 111 КК). Йому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі.