СБУ затримала чиновника Харківської міськради за підозрою в держзраді. У міськраді кажуть: він не мав доступу до державної таємниці

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
СБУ затримала чиновника Харківської міськради за підозрою в держзраді. У міськраді кажуть: він не мав доступу до державної таємниці

Пресслужба президента росії

Служба безпеки затримала заступника директора одного з департаментів Харківської міськради за підозрою у співпраці з ФСБ Росії. Про це заявив представник Департаменту контррозвідки СБУ.

За даними спецслужби, чоловіка завербував у 2016 році на території Росії кадровий працівник ФСБ РФ полковник Олександр Ушаков. Вони познайомились у місті Нальчик Кабардино-Балканської Республіки РФ, там український посадовець перебував нібито з туристичною метою.

Варто зазначити, Олександр Ушаков є офіцером Другої служби ФСБ РФ, до основних завдань якої належить жорсткий контроль саме у суспільно-політичній сфері. Ключова роль другої служби Федеральної служби безпеки РФ у забезпеченні контролю над діяльністю так званих міністерств державної безпеки «ЛДНР», у тому числі тих підрозділів, які здійснюють і планують диверсійні та спеціальні операції.

«Оперативники спецслужби з’ясували, що чиновник був доволі цінним джерелом інформації для російської спецслужби. Про це свідчать факти проведення Ушаковим агентурних зустрічей з ним на території третіх країн. Зокрема у Празі, Салоніках та Мінську, а також неодноразово на території РФ у Бєлгороді», — повідомив представник контррозвідки СБУ.

СБУ також стало відомо, що український чиновник використовував своє службове становище для доступу до інформаційних масивів і матеріалів, збирав і передавав інформацію для російської спецслужби. Зокрема, доповідав про молодіжні організації та рухи, їх лідерів, про діяльність та фінансування релігійних громад різних конфесій. Також надавав інформацію про національно-патріотичні об’єднання, їх проекти, керівників, ступінь впливу на розвиток ситуації та данні працівників Харківської міської ради.

Чиновника затримали 5 березня у Харкові, йому оголосили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 ККУ, «Державна зрада»), суд арештував його на 60 діб.

У свою чергу речник Харківської міськради Юрій Сидоренко заявив, що в затриманого чиновника не було доступу до державних таємниць. Про це повідомляє «UA:Харків».

«У нього не було доступу не те, що до державних таємниць, а й до документів із грифом «ДСК» — для службового користування. На даний момент до нас не надходили якісь офіційні документи від правоохоронних органів, тому передчасно говорити про його відсторонення», — прокоментував Сидоренко.

ЗМІ оприлюднили імʼя затриманого, імовірно це заступник директора Департаменту у справах сімʼї, молоді та спорту Харківської міськради Семен Хмельницький.