Російська активістка: Українець Балух знайшовся в Ярославлі після етапування з Керчі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Український активіст Володимир Балух, якого переводять з колонії в анексованому Криму, знайшовся в російському місті Ярославль. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила російська активістка Вікторія Івлєва.

«Володимир Балух, який загубився у пересиланнях, якого раптово висмикнули без теплого одягу з колонії в Керчі, знайшовся завдяки зусиллям великої кількості людей в різних містах Росії. Знайшовся він вночі в Ярославлі. До цього Балух був у Воронежі, але там його виявити не вдалося, а перед цим — в Краснодарі», — написала Івлєва 13 березня.

Українцю передали трохи продуктів і теплі черевики.

За даними активістки, 13 березня о 16:30 Балуха вивезли, ймовірно, у Твер. Це місто розташоване за 300 км від Ярославля.

  • ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Працівники ФСБ заявили, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха та правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму. 16 січня 2018 року Балуха визнали винним у зберіганні боєприпасів.
  • Балуха засудили до пʼяти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ — про незаконне зберігання зброї та вибухівки і дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства. 3 жовтня 2018 року «Верховний суд» Криму помʼякшив вирок на місяць.
  • У середині лютого українського політвʼязня Володимира Балуха вивезли з Криму.
  • Кримська правозахисна група повідомила, що Балуха з СІЗО Сімферополя етапували в Краснодар у сусідній Росії — голодним і без речей.
  • За данини його адвоката Ольги Дінзе, Балуха етапують до однієї з колоній загального режиму в Тверської області Росії, де застосовують насильство до увʼязнених.