Адвокат: Українця Балуха етапують до російської колонії в Твері, де застосовують насильство до в’язнів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Адвокат: Українця Балуха етапують до російської колонії в Твері, де застосовують насильство до в’язнів

Facebook / Crimean Human Rights Group

Українського активіста Володимира Балуха етапують до однієї з колоній загального режиму в Тверської області Росії, де застосовують насильство до увʼязнених. Про це його адвокат Ольга Дінзе розповіла «Крим.Реалії» .

«За моєю інформацією, Балуха етапують у колонію загального режиму Тверської області. Я можу тільки припустити, в яку колонію. Цю інформацію не уточнили. Можливо, це колонія номер 6 загального режиму. У Твері досить жорсткі колонії, які перебувають під адміністрацією і, відповідно, там часті випадки застосування насильства до увʼязнених. Він свій термін досиджуватиме в не дуже хороших умовах», — сказала Дінзе.

Їй так і не вдалося зʼясувати причину, через яку Балуха переводять у інше місце позбавлення волі.

«Причина етапу нам не відома, і ми зможемо дізнатися інформацію від Балуха, коли він прибуде. Або інформація може бути побудована на припущеннях: керченська колонія просто хотіла позбутися незручного «вʼязня» і відповідно перевела його в іншу колонію», — вважає адвокат.

Публічних коментарів Федеральної служби виконання покарань Росії з приводу умов майбутнього утримання Балуха немає.

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова стверджує, що етапування засудженого в Криму Балуха до російської колонії триватиме близько місяця.

  • ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Працівники ФСБ заявили, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха та правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму. 16 січня 2018 року Балуха визнали винним у зберіганні боєприпасів.
  • Балуха засудили до 5 років колонії за сукупністю двох кримінальних справ — про незаконне зберігання зброї та вибухівки і дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства. 3 жовтня 2018 року «Верховний суд» Криму помʼякшив вирок на місяць.
  • В середині лютого українського політвʼязня Володимира Балуха вивезли в Краснодар. Кримська правозахисна група повідомила, що Балуха з СІЗО Сімферополя етапували в Краснодар у сусідній Росії голодним і без речей.