«Шантажу не буде». Ірина Геращенко назвала умови обміну 25 росіян на українських бранців та помилування 75 сепаратистів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Росія зриває роботу гуманітарної групи заявами про те, що вона нібито не є стороною конфлікту. Про це повідомляє у Facebook перший заступник голови Верховної Ради та представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

У своїй заяві вона назвала умови обміну росіян на українців та помилування сепаратистів. Серед яких:

  • тристоронній формат мінських груп Україна — Росія — ОБСЄ
  • виконання Росією мінських угод, насамперед безпекового і гуманітарного блоку
  • відповідь РФ на наші пропозиції обміну політвʼязнів Кремля на засуджених в Україні росіян і розблокування процесу звільнення заручників з окупованого Донбасу
  • будь-яка спроба використовувати в документації чи дискусіях мінських груп термінологію, яка не відповідає мінським угодам, є неприпустимою (йдеться про абревіатури «Л/ДНР»)
  • зупинити блокування з боку РФ створення механізму пошуку зниклих.

«Ключове: ми наполягаємо на розблокуванні звільнення. Й готові протягом кількох наступних днів передати РФ 25 росіян в обмін на наших і помилувати 72 сепаратиста в обмін на 19 цивільних і військових, незаконно утримуваних на окупованому Донбасі», — заявила Геращенко.

В свою чергу спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі (ТГК) Мартін Сайдік також зазначив, що сторони конфлікту на сході України під час зустрічі ТГК обговорювали списки утримуваних осіб для їх обміну. Та піднімали питання поліпшення умов перетину лінії зіткнення.

Сайдік додав, що наступне засідання контактної групи відбудеться 27 березня.

Нагадаємо, востаннє обмін полоненими між українською стороною та угрупованнями «ЛНР» і «ДНР» відбувся в грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулися 73 людини, а на окуповану територію — 233. Після того Росія будь-які пропозиції України відхиляла.

Уже 13 разів Україна зверталася до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян Росії на українців, які перебувають у російських вʼязницях і СІЗО. Востаннє це було на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, коли віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала прізвища російським журналістам.