Українська сторона у Контактній групі запропонувала варіанти для обміну полоненими

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Представники Росії відмовилися від будь-якого обміну полоненими та увʼязненими. Про це повідомила у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Представник РФ Б. Гризлов неодноразово намагався перебивати українську сторону, що, мовляв, «Мінськ — це не той майданчик, де мають обговорювати долю військовополонених», — написала Геращенко.

За її словами, Україна вкотре запропонувала РФ забрати 25 своїх громадян і запропонувала різні формати звільнення. «Широкий 25/25 (росіян на політв’язнів Кремля), і 19/72, запропонували кілька інших форматів. Як РФ не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, аби тільки розблокувати процес — розпочати зі звільнення тих, хто потребує лікування», — підкреслила Геращенко.

Віце-спікер додала, що Україна також готова передати трьох росіян консулам РФ в обмін на українських військових, яких чотири роки утримують в Донецьку: Глондаря , Корінькова, Пантюшенка. «Але й на це росіяни не дають згоди. Продовжуємо тиснути, аби витягти хлопців», — заявила вона.

Геращенко додала, що українська сторона висловила протест проти того, що бойовики блокують право полонених на дзвінок і лист, а ОБСЄ і Міжнародний комітет Червоного хреста жодним чином на це не реагують. Посприяти цьому Геращенко попросила представника ОБСЄ у ТКГ Тоні Фріша.

  • Останній раз обмін полоненими між українською стороною та угрупованнями «ЛНР» і «ДНР» відбувся у грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулися 73 людини, а на окуповану територію — 233. Після того Росія всі пропозиції України відкидала.
  • Україна 13 разів зверталася до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян РФ на українців, які перебувають у російських вʼязницях і СІЗО.
  • На початку лютого екс-президент Віктор Янукович заявив, що готовий ініціювати зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним для обміну полоненими з українського та російського боку за процедурою «всіх на всіх». У відповідь Геращенко заявила, що Путін спекулюватиме на заручниках під час виборів.