В Італії дітям без щеплень заборонили відвідувати школи. Штрафи для батьків можуть сягнути 500 євро

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Італії набув чинності закон, що забороняє невакцинованим дітям відвідувати школи, пише The Local Italy.

Видання зазначає, що батькам, які відправлять таких дітей у навчальні заклади, доведеться заплатити штраф, який може сягнути 500 євро. Дітей дошкільного віку через відсутність щеплень можуть відсторонити від відвідування садочків. Міністр охорони здоровʼя Італії Джулія Грілло заявила, що у всіх батьків «ще є час надолужити згаяне».

Як пише видання, багато батьків стурбовані таким рішенням уряду, адже до приходу до влади рух «5 зірок» активно критикував вакцинацію і навіть обіцяв скасувати закон, що зобовʼязує щеплювати дітей.

Новий закон вступив у силу на тлі різкого зростання кількості випадків захворювання на кір в Італії. За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ), це склало майже чверть усіх випадків захворювання на кір в Європі минулого року.

Міністерство охорони здоровʼя Італії оприлюднило дані, згідно з якими серед народжених у 2016 році тільки 87% дітей були вакциновані. За рекомендаціями ВООЗ, для запобігання спалаху і швидкого поширення інфекційних захворювань необхідна вакцинація не менш ніж 95% населення.

Видання зазначає, що Італія є однією з країн, де давно спростовані заяви про звʼязок між вакциною від поширених інфекційних хвороб та аутизмом справили значний вплив на суспільне сприйняття безпеки щеплень.