Архієпископ ПЦУ в Криму Климент заявив, що росіяни не закрили справу проти нього

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Архієпископ ПЦУ в Криму Климент заявив, що росіяни не закрили справу проти нього

Гонтар Володимир / УНІАН

Російські силовики в анексованому Криму, де напередодні затримали та згодом відпустили архієпископа Православної церкви України Климента, не закрили справу проти нього. Про це сам архієпископ Климент повідомив проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» .

Він підкреслив, що його затримали, щоб зірвати заплановану поїздку до українського політв’язня Павла Гриба, якого утримують у Росії, а також щоб очорнити ім’я священнослужителя.

«Зараз адміністративна справа, яка висить наді мною, не закрита. Є заява про те, що я нецензурно висловлювався на ринку, цього свідка приводили до відділку поліції — він звичайний безпритульний. Ми всі сміялися, коли він вийшов із відділку поліції і почав матюкатися», — розповів він.

Архієпископ Климент вважає, що російські силовики можуть і далі переслідувати його.

«Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в змозі передбачити, що вони придумають надалі, аби знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму. Якщо ми подивимося на справи українських політв’язнів, то побачимо, що спершу у багатьох цих справах з’являється адміністративний протокол. За окремими справами, наприклад у Андрія Захтея і Євгена Панова, навіть аналогічний тому, який мали оформити на мене — нецензурна лексика в публічному місці», — сказав архієпископ.

  • Архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента затримали на центральному автовокзалі Сімферополя 3 березня. Він є також главою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі. Архієпископ Климент планував відвідати судове засідання політвʼязня Павла Гриба в Ростові-на-Дону.
  • Спочатку архієпископа звинувачували в крадіжці речей з церкви. Згодом статтю змінили — нібито його запідозрили у нецензурній лайці в публічному місці.
  • Увечері 3 березня архієпископа Климента відпустили .Його права захищали адвокати Еміль Курбедінов та Микола Полозов.