Голова Конституційного суду назвав виправданим рішення про скасування статті за незаконне збагачення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Голова Конституційного суду (КС) Станіслав Шевчук вважає виправданим рішення суду про визнання неконституційною статтю Кримінального кодексу за незаконне збагачення. Про це Шевчук написав у Facebook.

«Це непросте рішення, проте абсолютно виправдане з огляду на те, що боротьба з корупцією має бути реальною, а не удаваною. Якість антикорупційних законів має особливе значення у цій боротьбі, але у першу чергу вони повинні відповідати Конституції України та, зокрема, закріпленому у ній принципу верховенства права», — написав Шевчук.

Голова КС відзначив, що була проведена серйозна та ретельна робота, і майже усі наукові установи підтвердили незаконність цієї статті. Крім того, Шевчук послався на досвід США, які відмовилися криміналізувати незаконне збагачення та ратифікувати статтю 20 Конвенції ООН щодо незаконного збагачення саме через суперечність вказаної норми презумпції невинуватості, закріпленої у Конституції США.

«Американське правосуддя переслідує корупціонерів за кримінальними статтями, в яких відсутні неконституційні конструкції. Отже й український законодавець має врахувати наведені доводи та приділити особливу увагу якості законів та їхньої відповідності Конституції України», — написав Шевчук.

Голова Конституційного суду підкреслив, що КС не підлаштовується під політичну конʼюнктуру, «не виконує замовлень» та не піддаватиметься жодному тиску ні з цього питання, ні з будь-яких інших, що стосуються його компетенції.